TRANSALPINA

Transalpina (DN 67C), cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui sau Poteca Dracului, este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Drumul porneşte din Bengeşti-Ciocadia judeţul Gorj (comună aflată pe drumul national dintre Tg. Jiu şi Râmnicu Vâlcea , la aproximativ 35 km de Tg. Jiu) şi ajunge la Alba Iulia prin Sebeş , traversând munţii Parâng şi este cel mai înalt drum din ţară, mai sus chiar şi decât Transfăgăraşanul!

Fiind un drum alpin este închis pe toată perioada de iarnă. Drumul este modernizat în toatalitate şi este accesibil pentru orice tip de autoturism.

Peisajele pitoreşti oferite de Munţii Parâng vă vor încânta aşa că nu trebuie să rataţi ocazia să faceţi măcar odata în viaţă acest traseu, vă veţi întoarce cu siguranţă.

Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de “coridorul IV strategic roman”.

Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de nemţi în timpul primului război mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită. Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea, motiv pentru care i se mai spune şi “Drumul Regelui”.

Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea război mondial, când nemţii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare.